A falak vizesedésének látható jelei alapján a tulajdonosok egyből a vakolat javítására összpontosítanak és nem arra, hogy az miért lett olyan? Ha az okozó problémát megszüntetem, nem kell 3-5évente a vakolatot cserélnem. A falak vizesedése a vízszintes sávszigetelés hiányára utalnak, vagy már annak elöregedésére és ez által nem látja el megfelelően a funkcióját.

Itt kell még megemlíteni, egy furcsa „szárítási” eljárást, amit nem kellően felkészült kőművesek alkalmaznak. Az eljárás, terjedőben van, mert az olcsóságának igen sokan nem tudnak ellenállni.
Alkalmatlansága a kapilláris nedvesedés ellen, azonban könnyen belátható.
A különböző „szárító” vakolatokról van szó.
A szárító vakolatok olyan nagy felülettel bíró vakolatok, melyek kamrácskák, pórusok segítségével óriásira növelik felületüket. Ez a megnövelt felület arra kényszeríti a falazatban feltörekvő vizet, hogy ne a vakolat felületén, hanem a felszín alatt már elpárologjon. Így a vakolat felszíne száraz marad. Ez azonban nem szünteti meg a kapilláris felszívódást, hanem a nagy hatásfokú párolgás miatt felgyorsítja azt. A több vízpára a lakásba kerül és ott a bútorok, ruhák függönyök penészesedését okozhatja. Rövid idő múlva a vakolat kamrácskái a víz által odaszállított salétromsóktól megtelnek, így már nem tudja a vizet elpárologtatni. A víz ezért megindul felfelé, majd olyan helyeken tör elő, ahol még szabadon tud párologni. Ez a vakolatrendszer nem szünteti meg a kiváltó okot, a kapilláris felszívódást, ezért ajánlatos a vízszintes sávszigetelés kiváltása.